Spring til indhold

Sådan får du mest ud af dit dannelsesår

Du er måske snart færdig med en gymnasial- eller erhvervsfaglig uddannelse? Du er forvirret og fortvivlet over, hvad du skal/vil i fremtiden? Du har måske allerede besluttet, at du vil tage et afbræk efter din gymnasiale- eller erhvervsfaglige uddannelse. Det store spørgsmål er bare, hvad skal du bruge dit dannelsesår på? Der er rigtig mange muligheder, som kan være svære at vælge imellem. Det kan være, at du ender med at læse direkte videre eller ender med at arbejde. Det kan også være, at du drager ud i verden med rygsæk eller ender med at arbejde frivilligt. Mulighederne er mange, og vi har derfor samlet en række ideer til, hvordan du kan bruge dit dannelsesår bedst muligt.

Student
Arbejde

Arbejde

Det kan være, at du har haft et studiejob ved siden af dit studie. Du kan måske være heldig at få flere timer ved din nuværende arbejdsgiver. Du kan også vælge at finde et fuldtidsjob, hvis du ikke har haft et studiejob. Du har i hvert fald rig mulighed for at optjene en god opsparing. Et arbejde giver udover en god opsparing en masse arbejdserfaring, som du kan skrive på dit CV. En god opsparing kommer dig også til gode, når du skal flytte hjemmefra. Du skal nemlig for det meste betale 3 måneders forudbetalt husleje, møblering af lejligheden, køkkenudstyr osv.

 

Arbejde i udlandet

Du kan vælge at tage til udlandet for at arbejde. Det giver en god erhvervserfaring med et internationalt perspektiv, hvor du får kendskab til en anden kultur. Du bliver derudover rigtig god til et fremmedsprog. Du får indsigt i et udenlandsk marked og en anden virksomhedskultur. Arbejde i udlandet kan også være med til at styrke dit CV betydeligt. De fleste danske virksomheder er nemlig interesseret i ansætte folk, som har arbejdet i en engelsk eller tysk virksomhed. Du får derudover en fed oplevelse, hvor du møder nye mennesker.

Frivilligt arbejde

Der findes rigtig mange hjemmesider, som tilbyder frivilligt arbejde. Du kan således købe en færdig pakke, hvor kost og logi er inkluderet. Du kan arbejde med mange forskellige projekter, som spænder fra frivilligt arbejde med børn til frivilligt arbejde med dyr. Du kan også kombinere frivilligt arbejde med en rejse. Du får igennem frivilligt arbejde mulighed for at styrke dit CV. Du kan også styrke dine optagelsesmuligheder på en videregående uddannelse ved at arbejde frivilligt, hvis du altså søger igennem kvote-2.

 

Dannelsesrejse

Der er mange, som bruger nogle måneder på at rejse rundt i verden. Det er en rigtig god måde at lære sig selv at kende, skabe internationale bekendtskaber, og ikke mindst pynte på sit CV. Du skal ikke være nervøs for at tage alene afsted, men du kan også vælge at rejse med en dansk grupperejse. De tilbyder mange forskellige rejser til hele verden. De planlægger hele turen, hvor du har en guide med. Du skal derfor bare møde op i lufthavnen. En rejser i dit sabbatår giver dig således en masse nye bekendtskaber og fede oplevelser – det er bare at tage af sted.

Pige arbejder