Spring til indhold

Sådan bliver du afklaret omkring din fremtid

Det kan virke uoverskueligt at finde ud af, hvad man gerne vil, når man er færdig med sin gymnasiale- eller erhvervsfaglige uddannelse. Skal man læse direkte videre? Skal man arbejde? Skal man finde en elevplads? Skal man drage ud i verden? Ja, der findes rigtig mange muligheder, som du kan vælge imellem. De mange valgmuligheder kan næsten gøre valget vanskeligere. Der er dog ikke nogen lige vej til det erhverv, som du ønsker at arbejde med. Det handler om at mærke efter – hvad vil du gerne? Vi har derfor opstillet nogle spørgsmål, som forhåbentlig kan gøre dig mere afklaret med, hvad du vil/skal i fremtiden.

 

Dine talenter

Alle mennesker har et eller flere talenter – det handler bare om at finde ud af, hvilket område du gerne vil arbejde indenfor. Der er mange ting, som du kan have talent indenfor. Du kan starte med at overveje, hvilket felt dine interesser ligger indenfor:

  • Kan du lide at arbejde med tal og analyser?
  • Har du sans for forretning?
  • Er du kreativ?
  • Er du god til at arbejde med mennesker?
  • Kan du lide at skrive og arbejde med sprog?
  • Kan du lide at tegne og måle?

Dit talent ligger oftest inden for det, som du synes er sjovest eller mest interessant. Det er dog ikke sikkert, at du selv er klar over, hvor dit talent ligger endnu. Det kan derfor være en god ide, hvis du stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvilke fag finder du mest interessant?
  • Hvilke af dine fritidsinteresser er du bedst til?
  • Hvilke ting falder dig nemmest?
  • Hvad interesser du dig for?
Kreativ
Højskole

Undersøg uddannelserne

Der er sjældent en vej til drømmejobbet. Det kan dog være en god ide at undersøge de forskellige uddannelsesveje. Du skal være opmærksom på, hvordan du skal søge om optagelse på de enkelte uddannelser. Nogle uddannelser har et karakterkrav eller en optagelsesprøve, mens andre har fri adgang. Du skal også være opmærksom på, hvordan de enkelte uddannelser er opbygget. Nogle uddannelser er praktiske anlagt med indlagte praktikforløb eller moduler, mens andre er mere boglige. Du kan finde information omkring de enkelte uddannelser på uddannelsesstedets hjemmeside. Du kan på hjemmesiderne finde beskrivelser af de enkelte fag, optagelseskrav, semesterforløbet m.m.

 

Et højskoleophold i udlandet

Det kan også være, at du slet ikke er klar til at læse direkte videre. De fleste har brug for en pause efter en gymnasial- eller erhvervsfaglig uddannelse. Mange har behov for at lave eller opleve noget andet. Men det kan også være meget givende at tage en pause fra bøgerne. Du kan bruge nogle måneder eller år på at finde ud af, hvad du vil/skal. Der er mange ting, du kan lave i mellemtiden – du kan f.eks. vælge at arbejde, arbejde frivilligt, tage et højskoleophold i udlandet m.m. Fordelene ved et højskoleophold i udlandet er, at du styrker både dine faglige og sociale kompetencer. Det er grupperejser, hvor du sammen med andre unge oplever verden. Du får kendskab til andre kulturer, fede oplevelser, lære dig selv bedre at kende m.m. Med et højskoleophold i udlandet kan du også styrke dine optagelsesmuligheder på en videregående uddannelse, hvis du søger igennem kvote-2.